MVB-Racing, wat rijdt er allemaal?

Als de leden van MVB racing aan het rijden zijn, dan zie je veel verschillende auto’s, maar wat zijn het nu precies voor auto’s?
De RC-auto wereld heeft bijna alle modellen die in het echt ook rijden, of het nu om Formule-1, Rally, Tractor-Pulling, On-road of Off-road gaat. Van elk type, in verschillende schalen of het nu elektro of brandstof is, er is altijd wel een model van te vinden.
Bij MVB racing richten we ons op de Schaal 1:10 Off-Road elektro, daarom een kort overzicht van wat voor soort type RC-auto’s je bij MVB-racing op het circuit zal zien.

Buggy 2WD & 4WD:
Toch wel één van de oudste off-road klasse die er is. Het zijn relatief lichte auto’s die zich, mits goed afgesteld, zijn zeer wendbaar en laten zich precies besturen. In deze klasse gaat het vooral om snelheid.

De Buggy’s zijn onder te verdelen in 2 wiel aangedreven (2WD) of 4 wiel aangedreven (4WD).
2WD zijn lichter dan de 4WD’s, maar de 4WD’s zijn dan in theorie ook weer sneller (afhankelijk van de bestuurder). Laten zich wat makkelijker besturen en hebben veel grip en power.
De 2WD zijn ook snel, vragen minder onderhoud dan de 4WD en zijn op het moment de populairste klasse bij MVB Racing.

Truck 2WD:


Eigelijk een 2WD Buggy met grotere banden en een kap die meer op een auto lijkt.
Wat geldt voor de 2WD Buggy’s, geldt ook voor de Truck’s 2WD. Ziet er spectaculair uit en gaat niet veel minder sneller dan de 2WD Buggy’s.

Short Course 2WD & 4WD:
Is een klasse die is komen overwaaien vanuit Amerika, waarbij de auto’s grote gelijkenis hebben met hun “echte” voorbeeld van de full-scale trucks.
Het is vooral een fun klasse, waarin vaak beginners zich herkennen.
Bij MVB-racing zijn de Short-Course auto’s op het moment niet zo populair.

Crawlers of Scalers:
Deze auto’s zijn van een andere discipline, je rijd niet op het circuit waar je de eerder genoemde auto’s ziet. Bij een Crawler gaat het niet om snelheid, maar om behendigheid, controle over je stuur en snelheid. Hoe trager des te meer controle je hebt om bijvoorbeeld een hindernis parcours af te leggen.
En deze auto’s zijn bijna replica’s van het echte voorbeeld, vandaar ook de term “Scalers” (schaal-rijders). De meer modelbouwers onder ons, zal dit zeer zeker aanspreken.
Techniek en detail voeren bij deze auto’s de boventoon.

Tamiya Fighters :
Hoewel Tamiya in vele ogen als speelgoed gezien wordt, zijn de meeste van ons begonnen met een “Tamiya”. En nog steeds zijn er races met Tamiya off-road buggy’s (Fighter Cup). Een leuke beginners klasse, zeker voor de jongere leden. Maar ook ervaren rijders vinden de “simpelere” techniek en het plezier van het rijden met een Tamiya aantrekkelijk. Al is het maar om sentimentele redenen.